Zdravljenje možganske kapi

Domov : 

Možganska kap : 

Zdravljenje možganske kapi

Zdravljenje možganske kapi

ZDRAVLJENJE AKUTNE MOŽGANSKE KAPI

Najpomembneje je vedeti, da je možganska kap NUJNO STANJE, zato mora tak bolnik takoj ali vsaj čim prej dobiti zdravniško oskrbo. Vsakršno čakanje lahko naredi bolniku le še hujšo, tudi trajno škodo ali povzroči celo smrt.

V zadnjih desetih letih so zdravniki razvili za zdravljenje ishemične možganske kapi poseben postopek, imenovan tromboliza, s katerim raztopijo krvni strdek, ki je zamašil žilo in povzročil bolniku hude posledice. Vendar pa se je treba zavedati, da je tromboliza uspešna le, če jo zdravniki izvedejo v prvih urah po začetku ishemične možganske kapi. Najnovejše raziskave kažejo, da je postopek uspešen, če je izveden v prvih štirih urah in pol.

Uspešna tromboliza izboljša končni izid po kapi, mnogi bolniki po njej ne potrebujejo nobenega dodatnega zdravljenja ali rehabilitacije.

Nedvomno je pri možganski kapi pomembna prav vsaka minuta, zato nikakor ne smemo odlašati s prevozom bolnika z reševalnim vozilom v najbližjo bolnišnico, ki je opremljena z ustreznimi aparaturami.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.mozganska-kap.info niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več