Znaki in simptomi možganske kapi

Domov : 

Možganska kap : 

Znaki in simptomi možganske kapi

Znaki in simptomi možganske kapi

KATERI SO PRVI ZNAKI IN SIMPTOMI MOŽGANSKE KAPI?

Pri večini bolnikov se simptomi razvijejo v nekaj sekundah oziroma minutah, kako se kažejo, pa je odvisno od tega, katero območje možganov je prizadeto.

Najpogostejši simptomi možganske kapi so:

-Enostranske motnje vida, dvojni vid. -Ohromelost ali nezmožnost premikanja ene strani telesa. -Nerazločen govor ali nezmožnost govora ter razumevanja. -Pri hujših oblikah celo izguba zavesti.

Pojavijo se lahko tudi vrtoglavica, slabost z bruhanjem, motnje ravnotežja.

KAKO SPOZNAMO BOLNIKA Z MOŽGANSKO KAPJO?

S preprostim testom lahko tudi laik brez težav vsaj pomisli, da se srečuje s človekom, ki ga je pred kratkim zadela možganska kap. Sledimo naslednjim korakom (GROM):

GOVOR - Bolniku rečemo preprost stavek, npr. "Danes je lep dan." in ga prosimo, naj ga ponovi. Zdrav človek ga bo brez težav ponovil, medtem ko si ga bo bolnik z akutno možgansko kapjo s težavo zapomnil, še težje pa ga bo ponovil oziroma ga sploh ne bo mogel pravilno ponoviti.

ROKE - Bolnika prosimo, naj iztegne obe roki v višini ramen. Zdrav človek ju brez težav obdrži v tem položaju tudi dlje časa, medtem ko bolniku z akutno možgansko kapjo ena roka takoj omahne.

OBRAZ - Bolnika prosimo, naj se nam na široko nasmeji. Pri zdravem človeku so ustnice simetrične, bolnik z akutno možgansko kapjo pa ima eno stran povešeno.

MUDI SE - Če opazite te znake pri svojcu ali kom drugem, ne oklevajte, ampak TAKOJ pokličite 112 in dispečerju povejte, da utemeljeno predvidevate, da imate ob sebi človeka, ki ga je zadela akutna možganska kap. To je pomembno, saj bo dispečer v najkrajšem možnem času poslal reševalno vozilo, ki bo bolnika nato prepeljalo v tisto zdravstveno ustanovo, kjer imajo 24 ur na voljo ne le ustrezno opremo, temveč tudi osebje, ki zna oskrbeti bolnika z akutno možgansko kapjo.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.mozganska-kap.info niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več