Prvi tečaj

Domov : 

Nevrosonologija : 

Prvi tečaj

Šola nevrosonologije - prvi tečaj od skupno štirih

Ljubljana, 24. in 25. januar 2014

O NEVROSONOLOGIJI

Nevrosonologija - ultrazvočna diagnostika žilja glave in vratu - je strokovno področje medicine, ki povezuje usmerjeno specialno znanje z uporabo visokotehnološke opreme. Zato lahko točen nevrosonološki izvid napiše le zdravnik, ki obvlada tako nevrološko stroko kot tudi ultrazvočno aparaturo. Prav zato je generalni strokovni svet Slovenskega zdravniškega društva področje nevrosonologije okvalificiral kot dodatno znanje.

Mnoge obstoječe strokovne ocene, vezane na nevrosonološko diagnostiko, odstopajo od dejanskega stanja. Te ocene in interpretacije tudi dostikrat nimajo zadostne podlage v stroki. Netočne diagnoze ne povzročajo le nepotrebnih stroškov javnemu zdravstvenemu sistemu, temveč so zaradi njih tudi mnogi bolniki neustrezno zdravljeni in dodatno izpostavljeni tveganju za možgansko kap, ki ga prinaša nepravočasno izvedena slikovna diagnostika žilja.

Podatki Kličnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, Nevrološka klinika, UKC Ljubljana, kažejo, da se v Sloveniji nevrosonološke preiskave pogosto podvajajo, bolnike pa se prevečkrat neindicirano napoti na slikovne preiskave, kot so CT angiografija (vplivi rentgenskega sevanja in kontrastnih sredstev), MR angiografija (kontrastno sredstvo, draga preiskava, različne omejitve), celo na invazivno diagnostiko – digitalno subtrakcijsko angiografijo (DSA). Vse omenjene preiskave pa imajo tudi dolgo čakalno dobo.

Šola nevrosonologije prinaša obširnejše znanje, večjo učinkovitost zdravnika in v pravnem smislu tudi njegovo manjšo strokovno odgovornost.

Šola nevrosonologije - prvi tečaj od skupno štirih

DATUM IN LOKACIJA

prvi tečaj Šole nevrosonologije 2018/19 bo potekal 5. in 6. oktobra 2018 v Ljubljani v stavbi Zdravniške zbornice Slovenije, učilnica Julija.

Povabilo prof. dr. Bojane Žvan (PDF)
Vabilo - 1. tečaj (PDF)

PROGRAM PRVEGA TEČAJA

Program prvega tečaja (PDF)

Teme predavanj posameznih tečajev (PDF)

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.mozganska-kap.info niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več