Novica

Domov : 

Arhiv novic : 

Novica

Poročilo s srečanja Akutna možganska kap XI, Ljubljana, 1. december 2017

Objavljeno dne: 18.12.2017

Uspešnost zdravljenja možganske kapi je praviloma odvisna od hitrosti ukrepanja, ta pa od učinkovitosti organizacije dela v zdravstveni ustanovi. Kakšni so zadnji dosežki znanosti na tem področju in kako premostiti ovire današnje organizacija dela, zlasti v nacionalni mreži TeleKap, pa smo z domačimi in tujimi strokovnjaki razpravljali na simpoziju AMK XI.

V pozdravnem nagovoru so 138 udeležencev srečanja, ki so se zbrali v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije v Ljubljani, nagovorili prim. prof. dr. Bojana Žvan, dr., višja svetnica, FESO, predsednica Sekcije za MŽB-SZD, Zdenka Čebašek Travnik, dr. med., predsednica Zdravniške zbornice Slovenije,  prof. dr. Ratko Komadina, dr. med., predsednik Slovenskega zdravniškega društva, prim. prof. dr. Erih Tetičkovič, dr. med., eden začetnikov slovenske vaskularne nevrologije in naš učitelj, akademičarka prof. dr. Vida Demarin, dr. med., FESO in dr. Andrej Bručan, bivši minister za zdravje.

Strokovnjaki iz tujine in Slovenije so nas seznanjali z najnovejšimi spoznanji s področja akutne možganske kapi. Iz tujine so bili vabljeni naslednji predavatelji: prof. dr. Anita Arsovska, dr. med iz Univerzitetne nevrološke klinike Skopje - Makedonija, prof. dr. Zuzana Gdovinová, dr. med, FESO iz Univerzitetne Bolnišnice L. Pasteur in Medicinske fakultete iz Slovaške, prof. dr. Vida Demarin, dr. med., FESO, članica hrvaške Akademije znanosti in umetnosti iz Zagreba, prof. dr. Kurt Niederkorn, dr. med. iz Nevrološke klinike Graz – Avstrija ter Gordian Hubert, dr. med. in Nicolas Völkel, dr. med. iz Univerzitetne klinike iz Münchna – Nemčija.  Vabljeni predavatelji iz Slovenije so bili prim. prof. Erih Tetičkovič, dr. med. iz Maribora, prim. prof. dr. Bojana Žvan dr. med., viš. svetnica, FESO, dr. Marjan Zaletel dr. med., svetnik, dr. Matija Zupan, dr. med., Dimitrij Lovrič, dr. med, asist. dr. Andrej Fabjan, dr. med., Borna Vudrag, dr. med.,  Monika Simerl, dr. med. (doc. dr. Jan Kobal, dr. med.) in Živa Štular, dr. med., vsi iz Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana; doc. dr. Tomaž Velnar, dr. med. iz Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, asist. mag. Marija Šoštarič Podlesnik, dr. med. iz Splošne bolnišnice Celje, eu. akad. prof. dr. Marjeta Zorc, dr. med. iz Medicinskega centra Medicor, prim. Bojan Vujkovac, dr. med. in prim. Cirila Slemenik Pušnik, dr. med. iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec ter asist. mag. Marija Matejka Škufca Sterle, dr. med. iz Zdravstvenega doma Ljubljana.

Veseli nas, da je na letošnjem srečanju s plakati aktivno sodelovalo 16 avtorjev in soavtorji iz vse Slovenije.

Strokovna smer simpozija se je letos nanašala na učinkovitost slovenske mreže TeleKap. S tem v zvezi sta izkušnje iz Bavarske predstavila Gordian Hubert, dr. med. in Nicolas Voelkel, dr. med., ki sta opozorila na timsko obravnavo bolnikov in na spremljanje kazalnikov kakovosti v sklopu bavarske mreže TEMPiS. Slovenski avtorji so predstavili rezultate dosedanjega dela in izide zdravljenja, izboljšave v komunikaciji in organizacijske rešitve slovenske mreže TeleKap.

Srečanje so spremljali zdravniki vseh specialnosti, prevladovali pa so zdravniki specialisti družinske in splošne medicine, nevrologi, internisti in zdravniki drugih področij medicine.

Z namenom izobraževanja strokovne javnosti je ob tej priliki Društvo MŽB izdalo učbenik Akutna možganska kap XI v nakladi 200 izvodov v obliki USB kartice. V učbeniku so zajeta vsa predavanja s strokovnega srečanja. Z namenom, da v Sloveniji ostane strokovna in učna sled, je Narodno univerzitetna knjižnica učbeniku dodelila CIP številko, kar je razvidno iz baze COBISS.

Na Kongresu je sodelovalo 6 farmacevtskih družb. Svoje izdelke so predstavile 4 farmacevtske družbe, ena je sodelovala z razdeljevanjem promocijskega materiala, ena z objavo oglasa v učbeniku in ena z donacijo.

Da bi lažje sami začutili utrinke s srečanja, si oglejte galerijo slik.

Podrobnejše informacije o srečanju smo zbrali v statističnem poročilu.

Podrobno poročilo srečanja Akutna možganska kap XI je objavljeno tudi na spletnih stranh ESO - European Stroke Organisation z naslovom 11th Conference on Acute Stroke with International Attendance - (PDF)

Ob tej priložnosti vam najavljamo in vas v imenu Sekcije za glavobol – Združenja nevrologov pri Slovenskem zdravniškem društvu vabimo na naše tradicionalno Strokovno srečanje Migrena, ki bo predvidoma 20. aprila 2018.

V letu 2018 vam želimo veliko zdravja in uspešno delo, Božični prazniki pa naj vam prinesejo neskončno srečnih trenutkov v krogu svojih najdražjih.

 

Predsednica Strokovnega odbora in Sekcije za MŽB pri SZD
prim., prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, FESO

Član Strokovnega odbora in podpredsednik Sekcije za MŽB pri SZD
dr. Marjan Zaletel, dr. med., svetnik

Član Strokovnega odbora
dr. Matija Zupan, dr. med.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.mozganska-kap.info niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več