Novica

Domov : 

Arhiv novic : 

Novica

Poročilo s srečanja Akutna možganska kap XII, Ljubljana, 7. december 2018

Objavljeno dne: 28.12.2018

Danes ni dvoma, da je telemedicina koristna in da jo je vredno zagotavljati na vseh strokovnih področjih medicine, kjer se soočajo s pomanjkanjem strokovnjakov. Največjo vlogo ima na področju nujnih stanj v medicini in prav možganskožilne bolezni so ene izmed takšnih, saj je za izid bolezni ključen čim krajši čas od dogodka do zdravljenja. V ta namen smo v Sloveniji uresničili pomoč oddaljenim krajem preko telemedicinske mreže. Nacionalna mreža TeleKap je nov pristop k zdravljenju bolnikov z možgansko kapjo, ki vključuje specialiste s področja vaskularne nevrologije za pomoč oddaljenim bolnišnicam, kjer teh specialistov ni na voljo. Kakšni so zadnji dosežki znanosti, organizacija in smernice na tem področju in kako premostiti organizacijske ovire v nacionalni mreži TeleKap smo z domačimi in tujimi strokovnjaki razpravljali na simpoziju AMK XII.

V pozdravnem nagovoru so 168 udeležencev srečanja, ki so se zbrali v Modri dvorani Zdravniške zbornice Slovenije v Ljubljani, nagovorili prim. prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, FESO, predsednica Sekcije za MŽB-SZD, akademičarka prof. dr. Vida Demarin, dr. med., FESO, dr. Andrej Bručan, bivši minister za zdravje in dr. Boris Pleskovič, predsednik Svetovnega slovenskega kongresa.

S pesmijo "Med iskrenimi ljudmi", sta strokovni dogodek polepšala vokalist g. Jaka Pucihar in pianist g. Miran Juvan, nakar je prof. dr. Bojana Žvan dogodek otvorila z mislijo Martina Luthra Kinga: »Nič na celem svetu ni nevarnejše od iskrene nevednosti in vestne neumnosti.« S tem je želela poudariti, da nobene stroke ni mogoče uveljaviti niti izvajati brez ustreznega izobraževanja in usposabljanja. Da bi izboljšali kakovost v nacionalni mreži TeleKap, mora biti vzpostavljen program usposabljanja za izvajalce in uporabnike telemedicinskih storitev tako v svetovalnem centru kot v oddaljenih mrežnih bolnišnicah.

Strokovna predavanja so se pričela z apelom na vse ključne osebe Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in države, da prisluhnejo ter prepoznajo trenutne, zlasti organizacijske težave v mreži TeleKap. Naj pomagajo vzpostaviti Center nacionalnega pomena za TeleKap z nacionalnimi in regionalnimi koordinatorji, programi za usposabljanje, kazalniki kakovosti in standardnimi operacijskimi postopki (SOP), njihovo izvajanje in spremljanje ter registrom bolnikov v mreži TeleKap. Naj uresničijo delovanje TeleKapi po načelih ter priporočilih razvitih držav, saj razlog za sedanje stanje ni nevednost ali neznanje, pač pa brezbrižnost odgovornih.

Strokovnjaki iz tujine in Slovenije so nas seznanjali predvsem s temami, kako naj bi bila po evropskih merilih organizirana slovenska mreža TeleKap in kako naj bi delovala, da delo v mreži ne bi bilo tvegano tako za izvajalce kot prejemnike telemedicinskih storitev ter posledično za bolnike.

Iz tujine in domovine so bili vabljeni naslednji predavatelji: prof. dr. Vida Demarin, dr. med., FAAN, FAHA, FEAN, FESO, članica hrvaške Akademije znanosti in umetnosti in predsedica Mendarodnega inštituta za zdrave možgane v Zagrebu, prof. dr. Anita Arsovska, dr. med, FESO, SAFE Board member iz Univerzitetne nevrološke klinike Skopje, dr. Peter Müller-Barna in dr. Katharina Hohenbichler iz bavarske mreže za telekap - TEMPiS, Univerzitetne klinike v Münchnu ter doc. dr. Hrvoje Budinčević, dr. med., predsednik hrvaškega združenja za možganskožilne bolezni iz Klinične bolnice Sveti Duh v Zagrebu; prim. prof. dr. Bojana Žvan dr. med., višja svetnica, FESO, članica evropskega odbora za telekap - ESO; dr. Marjan Zaletel dr. med., svetnik; dr. Matija Zupan, dr. med.; doc. dr. Jan Kobal, dr. med.;  Branka Ožek, dr. med. in Jana Kenda, dr. med., vsi iz Nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana; izr. prof. dr. Andrej Robida, dr. med. iz Centra za izboljševanje kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave Prosunt d.o.o.;  asist. dr. Tilen Žele, dr. med. iz Kliničnega oddelka za nevrokirurgijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana; asist. mag. Marija Šoštarič Podlesnik, dr. med. iz Splošne bolnišnice Celje; prim. Bojan Vujkovac, dr. med. in dr. Andreja Cokan Vujkovac iz Splošne bolnišnice Slovenj Gradec; asist. Jernej  Avsenik, dr. med. in mag. Zoran Miloševič iz Kliničnega inštituta za radiologijo - UKC Ljubljana ter mag. Vesna Papuga, dr. med. iz Splošne bolnišnice Celje. Soavtorji, ki so prav tako ugledni strokovnjaki na svojih področjih, so navedeni v publikaciji AMK XII. Na tem mestu se želimo posebej zahvaliti recenzentu publikacije prim. prof. dr. Erihu Tetičkoviču, dr. med., svetniku za njegove spodbudne in lepe misli.

Srečanje so spremljali zdravniki vseh specialnosti, prevladovali pa so zdravniki specialisti družinske in splošne medicine, nevrologi, internisti in zdravniki drugih področij medicine. Udeležbo so s svojo prisotnostjo zaznamovale medicinske sestre in rehabilitacijski tim Nevrološke klinike UKC Ljubljana, g. Jernej Sluga, član upravnega odbora Društva za cerebrovaskularne bolezni, ugledni nevrologi prof. dr. Miro Denišlič, prof. dr. Anton Mesec, prof. dr. Simon Podnar, prof. dr. Tomaž Pogačnik, prim. Beatrika Končan-Vračko in legenda slovenske kardiologije prim. dr. Boris Cibic, ki so prijazno sprejeli naše vabilo. 

Z namenom izobraževanja strokovne javnosti je ob tej priliki Društvo MŽB izdalo učbenik Akutna možganska kap XII v nakladi 200 izvodov v obliki USB kartice. V publikaciji so zajeta vsa predavanja s strokovnega srečanja. Z namenom, da v Sloveniji ostane strokovna in učna sled, je Narodno univerzitetna knjižnica učbeniku dodelila CIP številko, kar je razvidno iz baze COBISS.

Na Kongresu je sodelovalo 8 farmacevtskih družb.

Da bi lažje sami začutili utrinke s srečanja, si oglejte galerijo slik.

Podrobnejše informacije o srečanju smo zbrali v statističnem poročilu.

Ob tej priložnosti vam najavljamo in vas v imenu Sekcije za glavobol – Združenja nevrologov pri Slovenskem zdravniškem društvu vabimo na naše tradicionalno Strokovno srečanje Glavobol 2019, ki bo predvidoma 18. aprila 2019. Tokratno srečanje bo namenjeno pretežno Slovenskim smernicam za migreno.

 

V letu 2019 vam želimo veliko zdravja in uspešno delo, Božični prazniki pa naj vam prinesejo neskončno srečnih trenutkov v krogu svojih najdražjih.

 

Predsednica Strokovnega odbora in Sekcije za MŽB pri SZD
prim., prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, FESO

Član Strokovnega odbora in podpredsednik Sekcije za MŽB pri SZD
dr. Marjan Zaletel, dr. med., svetnik

Član Strokovnega odbora
dr. Matija Zupan, dr. med.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.mozganska-kap.info niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več