Novica

Domov : 

Arhiv novic : 

Novica

Poročilo s strokovnega srečanja Akutna možganska kap VIII, 5. in 6. april 2013

Objavljeno dne: 22.04.2013


Tradicionalno, že osmo strokovno srečanje Akutna možganska kap je potekalo 5. in 6. aprila na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Pozornost letošnjega srečanja je bila usmerjena v nova protikoagulacijska zdravila, ki predstavljajo nove možnosti v preprečevanju ishemične možganske kapi pri bolnikih z nevalvularno atrijsko fibrilacijo.

Srečanja se je udeležilo 380 udeležencev, večinoma iz Slovenije, Poljske in Hrvaške. Prevladovali so specialisti družinske in splošne medicine ter specialisti nevrologi, preostali udeleženci so bili iz drugih specialnosti zdravstva, ki so povezane z obravnavo bolnikov z možgansko kapjo.

Uvod v srečanje je bil krajši kulturni program, ki so ga odlično izvedli priznani slovenski glasbeniki Jaka Pucihar, Jaka Pucihar ml. in Ana Soklič.

Udeležence so nagovorili minister za zdravje Republike Slovenije Tomaž Gantar, dr. med, prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, predstojnica Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Nevrološke klinike UKCL, prof. dr. Metka Zorc, dr. med., predsednica Zdravstvenega sveta Republike Slovenije, prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med., predsednik Slovenskega zdravniškega društva, mag. Simon Vrhunec, direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, prof. dr. David Vodušek, dr. med., višji svetnik, strokovni direktor Nevrološke klinike UKCL, častni gost prim. prof. dr. Erih Tetičkovič, dr. med., predstojnik Katedre za nevrologijo Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, častna gostja akademičarka prof. dr. Vida Demarin, dr. med. in doc. dr. Tanja Hojs Fabjan, dr. med., predstojnica Nevrološke klinike UKC Maribor.

Organizator srečanja je še posebej vesel udeležencev - bolnikov, ki so strokovni javnosti predstavili svojo borbo s posledicami možganske kapi in postopnim vračanjem v svoje družinsko in socialno okolje po rehabilitaciji.

Pomen novih protikoagulacijskih zdravil v klinični praksi so predstavili strokovnjaki iz tujine in domovine, med njimi eden najvidnejših strokovnjakov s področja možganskožilnih bolezni v svetu prof. dr. Hans-Christoph Diener, dr. med. iz Nemčije, izr. prof. dr. Alexander Niessner, dr. med. iz Avstrije in prof. dr. Andrej Pernat, dr. med., kardiolog iz ljubljanskega UKC. Predstavljeni so bili letošnji rezultati trombolitičnega zdravljenja v slovenskih bolnišnicah, kjer zdravljenje izvajajo in tudi rezultati endovaskularnih posegov na Kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo, Nevrološke klinike v ljubljanskem UKC. O najnovejših spoznanjih s področja možganske kapi so predavali številni slovenski strokovnjaki s področja vaskularne nevrologije.
 
Ob priliki strokovnega srečanja smo izdali učbenik Akutna možganska kap VIII v nakladi 400 izvodov, v katerem so zajeta predavanja s strokovnega srečanja, ki so tudi primeren učni material za zdravnike in študente medicine. Vsebina učbenika bo do jeseni na voljo tudi v elektronski knjižnici Društva MŽB.

Na srečanju se je  predstavilo 14 družb s področja farmacije in medicinskih pripomočkov, preostale 4 pa so sodelovale z oglasom v učbeniku ali so sredstva donirale.

Da bi lažje sami začutili utrinke s srečanja, si oglejte galerijo slik. Na naši spletni strani lahko naročite tudi svoj izvod učbenika.

Podrobnejše informacije o srečanju smo zbrali v poročilu.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.mozganska-kap.info niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več