Novica

Domov : 

Arhiv novic : 

Novica

Poročilo s strokovnega srečanja Akutna možganska kap IX, 23. in 24. maj 2014

Objavljeno dne: 06.06.2014

Letošnje že deveto po vrsti strokovno srečanje Akutna možganska kap je potekalo 23. in 24. maja v Ljubljani v konferenčnih prostorih Hotela Plaza. Srečanja se je udeležilo 254 udeležencev, kljub temu, da so prostorske kapacitete dvoran omogočale največ 180 mest. Prevladovali so specialisti družinske in splošne medicine ter specialisti nevrologi, preostali udeleženci so bili iz drugih specialnosti zdravstva, ki so povezane z obravnavo bolnikov z možgansko kapjo.
 
Zbrane strokovnjake je nagovorila predsednica organizacijskega odbora srečanja prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, predstojnica Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo Nevrološke klinike UKCL, za njo pa tudi gospod Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije, ki je izpostavil težavno situacijo zdravstvenega sistema in s tem povezano strpnost strokovnjakov.

Udeležence so nagovorili tudi častna članica organizacijskega odbora akademičarka prof. dr. Vida Demarin, dr. med., predstavnica Ministrstva za zdravje gospa Vesna Kerstin Petrič, prof. dr. Metka Zorc, predsednica Zdravstvenega sveta Republike Slovenije v zadnjem mandatnem obdobju, mag. Simon Vrhunec, direktor Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med., predsednik Slovenskega zdravniškega društva, prof. dr. David Vodušek, dr. med., višji svetnik, strokovni direktor Nevrološke klinike UKCL in predsednik Glavnega strokovnega sveta Slovenskega zdravniškega društva in gospa Lara Slivnik, predsednica kluba CVB Ljubljana.

Srečanje je spremljal kulturni program operne pevke Mirjam Kalin ob spremljavi pianistke Nataše Valant.
 
Strokovna smer simpozija se je letos nanašala na uresničenje projekta TeleKap, s tem v zvezi je izkušnje iz Bavarske predstavil dr. Peter Müller - Barna in na pomen novih protikoagulacijskih zdravil v klinični praksi.
 
Organizator srečanja je še posebej vesel zvestih udeležencev - bolnikov, ki so strokovni javnosti predstavili postopke rehabilitacije in njihovo postopno vračanje v svoje družinsko in socialno okolje. Jernej Sluga je predstavil svoj kolesarski projekt imenovan »Ekipa, da te kap« in kolo, s katerim bo prevozil pot od Hodoša do Pirana. Namen njegovega projekta je seznaniti širšo javnost o posledicah možganski kapi in ji pokazati možnosti kvalitetnega življenja po njej.
 
Ob priliki strokovnega srečanja smo izdali učbenik Akutna možganska kap IX v nakladi 350 izvodov, v katerem so zajeta predavanja s strokovnega srečanja, ki so tudi primeren učni material za zdravnike in študente medicine. Vsebina učbenika bo do jeseni na voljo tudi v elektronski knjižnici Društva MŽB.

Na srečanju se je predstavilo 16 družb s področja farmacije in medicinskih pripomočkov, preostale 3 pa so sodelovale z oglasom v učbeniku ali so sredstva donirale.

Da bi lažje sami začutili utrinke s srečanja, si oglejte galerijo slik. Na naši spletni strani lahko naročite tudi svoj izvod učbenika.

Podrobnejše informacije o srečanju smo zbrali v statističnem poročilu.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.mozganska-kap.info niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več