Novica

Domov : 

Arhiv novic : 

Novica

Sporočilo Društva za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni ob svetovnem dnevu možganske kapi, 29. oktober 2015

Objavljeno dne: 29.10.2015

Strokovna predsednica Društva MŽB prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., prim., višja svetnica

»ČAS SO MOŽGANI« - MOŽGANSKA KAP SODI MED MEDICINSKA URGENTNA STANJA

Možganska kap je še vedno eden vodilnih razlogov za smrt v svetu. V industrijskih državah je tretji najpogostejši razlog za smrt, takoj za srčno-žilnimi in malignimi boleznimi. Prav tako je tudi najpomembnejši dejavnik pri nastanku trajne telesne in kognitivne oviranosti.

Možgani so majhen, a izjemno pomemben organ in je še vedno veliko boljši kot kakršen nadvse zmogljiv računalnik, ki ga je do sedaj uspel ustvariti človek. Njihova naloga je nadzor in usklajevanje gibanja, vedenja in telesnih funkcij, zaradi njih lahko mislimo, čutimo, sanjamo...

Možganska kap, ki predstavlja dokončno obliko možgansko žilnih bolezni, je v mnogih primerih usodna. Za posameznika pomeni osebno katastrofo in uničeno kvalitetno življenje, za javni zdravstveni sistem pa predstavlja veliko finančno obremenitev.

V Sloveniji se v zadnjih letih zaradi možganske kapi zdravi okoli 4400 prebivalcev na leto. Trenutno v Sloveniji živi več kot 40 000 oseb, ki so prebolele možgansko kap. Izmed teh jih vsako leto umre okoli 2100, bodisi v akutnem obdobju bodisi zaradi poznih posledic kapi. V posameznih starostnih skupinah moški umirajo pogosteje kot ženske, ta razlika je najizrazitejša v starosti do 65. leta. Smrtnost tako pri nas kot v svetu blago upada, čeprav je še vedno eden vodilnih razlogov za smrt v svetu. Prezgodnja smrt, dolgotrajna prizadetost, zmanjšanje socialnega delovanja, stroški nege in zmanjšana produktivnost pa za bolnike z možgansko kapjo in njihove svojce pomenijo veliko breme.

Tudi TIA (predhodni možganski napad) velja za urgentno stanje v medicini, saj lahko vodi v dokončno možgansko kap. Medtem ko je za ishemično možgansko kap značilna skupina nevroloških simptomov in znakov žilnega izvora, ki trajajo več kot 24 ur, je za TIA značilna skupina žariščnih nevroloških znakov žilnega izvora, ki trajajo manj kot 24 ur.

PREPOZNAJMO ZNAKE ZA MOŽGANSKO KAP S POMOČJO BESEDE GROM!

Znaki zajeti v kratico - GROM: Govor-Roka-Obraz-Mudi so prizadet Govor, ohromelost Roke, potegne mu eno stran Obraza, najpogosteje ustni kot, Mudi se pa pomeni, da gre za urgentno stanje. Prva pomoč je za uspešno zdravljenje bistvenega pomena, zato je potrebno ob naštetih znakih  takoj poklicati številko 112. Po bolnika bo prišel rešilni avto in ga odpeljal v ustrezno medicinsko ustanovo, kjer mu bodo s trombolizo, z aplikacijo zdravila (trombolitika) v žilo, raztopili krvni strdek. Če je zdravljenje uspešno, lahko bolnik brez nevroloških izpadov zelo hitro zapusti bolnišnico. Poudariti velja, da sistemsko zdravljenje s trombolizo v časovnem oknu 4,5 ur od nastanka simptomov akutne ishemične možganske kapi pomembno zmanjša umrljivost in invalidnost.

BORIMO SE PROTI DEJAVNIKOM TVEGANJA ZA MOŽGANSKO KAP!

Davek, ki ga zahteva možganska kap, je ogromen, zato bomo ravnali pametno,  če bomo ukrepali preventivno. Kaj to pomeni? Najprej se moramo seznaniti z dejavniki tveganja, jih izločiti iz vsakdanjega življenja ter bolezni, ki pomenijo tveganje za možgansko kap, zdraviti. Priporočamo nadzor krvnega tlaka, nivoja krvne glukoze, serumskega holesterola, ki jih nadzorujemo s spremembo oziroma z zdravim življenjskim slogom in kadar je potrebno tudi z zdravili. Bolnikom s sladkorno boleznijo je potrebno še posebej nadzorovati krvni tlak. Zdravljenje z zdravili je priporočljivo tudi pri posameznikih s srčnim popuščanjem, miokardnim infarktom in kronično odpovedjo ledvic. Tudi z odkrivanjem atrijske fibrilacije in ustreznim zdravljenjem lahko preprečimo do 80% ishemičnih možganskih kapi.

Kadar govorimo o preventivi, ne moremo mimo slabih navad in razvad, ki so tako pogosto del našega vsakdanjega življenja. Predvsem moramo opustiti kajenje in prekomerno uživanje alkohola, se pričeti rekreativno ukvarjati s športom, naš jedilnik pa naj vsebuje veliko sadja in zelenjave ter hrano bogato z vlakninami ter čim manj soli in zasičenim maščobam.

TeleKap – SISTEM, KI OMOGOČA ZDRAVLJENJE MOŽGANSKE KAPI NA DALJAVO!

Kakovost obravnave bolnikov z akutno možgansko kapjo v Sloveniji se je še nedolgo tega močno razlikovala po posameznih regijah, tako da bolniki povsod niso imeli enakih možnosti za dober klinični izid zdravljenja. V luči pomanjkanja žilnih nevrologov je bila logična pot iskanje rešitve v telemedicini. V nacionalni mreži TeleKap, ki deluje ob podpori žilnih nevrologov 24 ur dnevno, trenutno sodeluje 12 partnerskih – regionalnih slovenskih bolnišnic. Tehnično omogoča preglede bolnikov z možgansko kapjo  v realnem času visokokakovostni videokonferenčni sistem. Hkrati je možen tudi  prenos slikovnih nevroradioloških preiskav. Želja in vizija je, da se projekt TeleKap tudi v prihodnje nenehno izboljšuje in izpopolnjuje ter s tem doseže čim boljše izide zdravljenja in zmanjša invalidnost in smrtnost bolnikov z akutno možgansko kapjo v vsej državi.

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.mozganska-kap.info niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več