Novica

Domov : 

Arhiv novic : 

Novica

Sporočilo Slovenkam in Slovencem ob svetovnem dnevu možganske kapi, 29. oktober 2016

Objavljeno dne: 24.10.2016


Društvo za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni in Sekcija za možgansko-žilne bolezni pri Slovenskem zdravniškem društvu

MOŽGANSKO KAP LAHKO PREPREČIMO, ZDRAVIMO IN OZDRAVIMO!

Tradicionalno prepričanje, da je možganska kap le posledica staranja prebivalstva z neizogibnima posledicama kot sta smrt in huda invalidnost, je že zdavnaj preživela.

OZAVEŠČANJE LAIČNE JAVNOSTI!

Kaj je možganska kap?

Možganska kap nastane kadar je prekinjena oskrba možganov s krvjo. Brez krvnega obtoka pride do okvare ali smrti možganskih celic. Okvara ima različne posledice, ki so odvisne od njenega velikosti in lokacije v možganih. Lahko prizadene človekovo telo, gibljivost in govor, kot tudi mišljenje in občutenje.

Možganska kap  uničuje življenja širom  sveta

Možganska kap je vodilni vzrok onesposobljenosti in drugi vodilni vzrok za umrljivost na svetu.   Lahko se zgodi vsakomur v vsakem starostnem obdobju. Prizadene vsakogar: preživele, družino in prijatelje, družbene skupnosti in delovno okolje.

Možgansko kap lahko preprečimo z zdravim načinom življenja ob zdravi prehrani z malo maščob, soli in sladkorja! Preprečimo jo lahko z gibanjem (dovolj je že hitra hoja), s prenehanjem kajenja, drog in čezmernega uživanja alkoholnih pijač. Preprečimo jo lahko tudi z obvladovanjem stresa, nadzorom krvnega tlaka, ravni krvnega sladkorja in maščob.

Možgansko kap lahko zdravimo in ozdravimo!

Možganska kap je zapleten medicinski pojem. Kljub temu so načini s katerimi lahko zmanjšamo njene hude posledice. Prepoznava zgodnjih znakov možganske kapi in obravnavanje bolnikov po načelu, da je možganska kap nujno stanje v medicini, z zdravljenjem v specializiranih enotah za možgansko kap in z dostopnostjo do optimalne oskrbe bolnikov z možgansko kapjo, lahko znatno izboljšamo izid bolezni.

Čeprav pravočasna in pravilna oskrba bolnikov z možgansko kapjo omogočata pomembno boljše okrevanje, številni bolniki še vedno niso deležni optimalnega zdravljenja.

6 ključnih dejavnikov pri zdravljenju možganske kapi

1. Zgodnja prepoznava omogoča veliko možnost ozdravitve

Znanje o znakih možganske kapi in hitro zdravljenje rešuje življenja in izboljša okrevanje. Kadar pomislite, da ste utrpeli možgansko kap vi, vaši najbližji, ali oseba, ki jo srečate naključno, preverite vzorec  GROM

Govor –  preverimo govor! Ali so besede jasno izgovorjene?

Roka – preverimo dvig obeh rok istočasno. Ali je ena stran šibkejša?

Obraz – preverimo ali je ustni kot na eni strani povešen?

Minuta (Mudi se) – delujemo hitro in takoj poiščemo nujno medicinsko pomoč

2. Enemu od 10 ljudi, ki so utrpeli možgansko kap, se bolezen odlično izboljša, če ga obravnavajo v specializirani enoti za možgansko kap

Vsi bolniki, ki so utrpeli možgansko kap (bodisi ishemično – možganski infarkt ali znotrajmožgansko krvavitev) naj bi bili sprejeti v specializirano enoto za možgansko kap, ki je v ta namen posebno prostorsko urejena, v njej pa skrbi za bolnike osebje specializirano za obravnavo bolnikov z možgansko kapjo.

3. Zdravila, ki topijo krvne strdke (tPA, oziroma zdravljenje s trombolizo s pomočjo tPA) povečajo možnost za dobro okrevanje za vsaj 30%

Zdravilo za topljenje razgrajujejo krvne strdke. Zdravljenje se lahko prejme najkasneje v 4,5 ure po začetku znakov možganske kapi. Čim hitreje bo bolnik s svežo možgansko kapjo prejel zdravilo, večji bo učinek.

4. Zdravljenje z odstranitvijo strdka poveča možnosti za dobro okrevanje za več kot 50%

Zdravljenje z odstranitvijo strdka (mehanska trombektomija) je način zdravljenja, ko krvni strdek  izvlečemo iz zamašene možganske žile s pomočjo posebnih žic. Ta način zdravljenja močno izboljša preživetje in zmanjša onesposobljenost pri številnih bolnikih z ishemično možgansko kapjo, ki je posledica zapore velikih možganskih arterij.

5. Rehabilitacija je kritični in pomemben korak pri zdravljenju

Z rehabilitacijo pri bolnikih z možgansko kapjo pričnemo v bolnišnici takoj, ko je mogoče, oziroma na bolnikovo klinično sliko. Močno Izboljša funkcionalno stanje bolnikov in pomaga preživelim po možganski kapi, da s časom pridobijo čim več jo neodvisnost.

6. Eden od štirih preživelih po možganski kapi bo utrpel ponovno možgansko kap

Zdravljenje, ki preprečuje ponovno možgansko kap, obsega zdravila za zniževanje krvnega tlaka in holesterola, protitrombotična zdravila, protikoagulacijksa zdravila pri atrijski fibrilaciji, operacijo ali vstavitev žilne opornice pri bolnikih s hudo zožitvijo žil v vratu - karotidnih in vertebralnih arterij. Tudi sprememba življenjskega sloga lahko zelo zmanjša tveganje za vnovično možgansko kap. Mednje sodijo zdrava prehrana, telesna aktivnost, prenehanje kajenja, omejitev čezmernega uživanja  alkohola in obvladovanje stresa.

AKTIVNOSTI!

Pridružite se v boju proti možganski kapi

Možganska kap prizadene vsakega izmed nas. Začnimo z aktivnim delovanjem, širimo zavedanje o možganski kapi in zahtevajmo boljšo dostopnost zdravljenja možganske kapi.

Vsakdo lahko prispeva k dvigu Zavesti in Dostopnosti za zdravljenje!

Posamezniki

Zavedajmo se besede GROM, ki kaže na hitro in zanesljivo prepoznavanje znakov možganske kapi. Naučimo se znake možganske kapi in pravilnega takojšnjega ukrepanja.

Informacije o možganski kapi si delimo z družino, prijatelji in sodelavci.

OZAVEŠČANJE STROKOVNE JAVNOSTI

Kljub omejenim zmogljivostim in zmožnostim lahko nekaj storimo in dosežemo!

Sledimo dobri praksi in poskrbimo za zdravljenje bolnikov z možgansko kapjo, ki temelji na medicinskih dokazih.

Upoštevajmo nasvete Sekcije za možgansko-žilne bolezni pri Slovenskem zdravniškem društvu in Globalne službe za možgansko kap Svetovne organizacije za možgansko kap (World Stroke Organisation Global Stroke Service)

  • Uporabljajmo smernice in klinične poti za kakovostno oskrbo bolnikov z možgansko kapjo.
  • Stremimo za stalne izboljšave v obravnavi teh bolnikov.
  • Prisluhnimo področnim/lokalnim zdravstvenim službam in izboljšajmo oskrbo na primarnem in sekundarnem nivoju.

Vplivajmo na mnenje kompetentnih oseb v vladi in zdravstvenem sistemu!

Prevzemimo vodilno vloga za obravnavo bolnikov z možgansko kapjo tako, da povečamo dostopnost do zdravljenja možganske kapi z metodami, ki temeljijo na medicinskih dokazih.

Podpirajmo razvoj specializiranih enot za možgansko kap v slovenskih bolnišnicah in skupin za obravnavo možganske kapi.

Zavzemajmo se za prireditve, ki so namenjene osveščanju o možganski kapi.

Podpirajmo odličnost v raziskavah o možganski kapi.

V zvezi z  obravnavo bolnikov z možgansko kapjo moramo delovati kot en človek – kot tim!

Le skupaj lahko premagamo možgansko kap!

Prim. prof. dr. Bojana Žvan, dr. med., višja svetnica, FESO

Predsednica Sekcije za možgansko-žilne bolezni pri Slovenskem zdravniškem društvu

Strokovna vodja Društva za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni

Prof. dr. Marjan Zaletel, dr. med., svetnik

Podpredsednik Sekcije za možgansko-žilne bolezni pri Slovenskem zdravniškem društvu

Niko Šafarič

Predsednik Društva za preprečevanje možganskih in žilnih bolezni

Izpolnite obrazec za nakup literature

Vas zanima nakup literature o glavobolu in možganski kapi? Preverite zbirko knjig, ki vam jih ponujamo.

Preberi več

Vstop v elektronsko knjižnico

Vam informacije, ki so na voljo na portalu www.mozganska-kap.info niso dovolj? V elektronski knjižnici lahko preberete več.

Preberi več